Hösten 2015

Rosendals trädgård


BLAND STOCKAR & STEN


Inspirationsträdgård - designad av Stina Lindholm, Skulpturfabriken. Med vår återkommande sommarutställning vill vi varje år visa ett nytt trädgårdsmotiv i "utställningsrummet" för att inspirera och visa på andra formspråk, material och växter. Stina Lindholm har ritat Bland stockar & sten och tillsammans har vi sedan byggt och våra trädgårdsmästare har planterat och valt växter. Välkommen till en trädgård med en gotländsk ton både i materialval och anda.

Fakta:

Onsdagen den 9 september


Sturehofs slott

Torsdagen den 27 augusti

Ursprungligen hette gården Averhulta. Namnet Sturehof bär den sannolikt efter den äldste kände enskilde ägaren, Svante Stenson Sture som dödades av kung Erik XIV i samband med de sk Sturemorden på Uppsala Slott 1567. Han och hans ättlingar ägde gården i mer än ett halvsekel.

Gården köptes 1778 av Gustaf III:s skicklige finansminister friherre Johan Liljencrantz.

.Här finner vi i dag inte mindre än 20 av de drygt 30 äkta Mariebergskakelugnar man känner till.De skiljer sig främst från de vanliga 1700-tals ugnarna genom sin vita bottenfärg, blanka glasyr och sina klara färger.

Dramaten bakom kulisserna

Fakta:

Onsdagen den 30 september

En trevlig visning med hjälp av en kunnig guide, "Persson", med lång erfarenhet från Dramaten. Han gav oss tips att söka efter skådespelare på

http://www.imdb.com

om vi var intresserad av vad en speciell skådis åstadkommit i livet!

Efter visningen åt vi på Frippe.

Villgen lördagsförmiddage? Se Den Dramatiska asylen, 50 kortfilmer av MariLouise Ekman med dramatenskådespelare som bla spelar MLE!

http://www.dramatenplay.se/den-dramatiska-asylen/Dueller av Lars Ahlin


Fakta:

Fredag 23 oktober kl 18.00

TeaterVerket,Etnografiska muséet – Japan äger rum


Fakta:

Torsdagen den 5 november kl 14

Visning av utställningen

Därefter gemensamt kaffe

Buss 69 går till Etnografiska muséet

Ingen kostnad

Anmälan senast: 25 oktober till Anita

Heldag i Uppsala


Fakta:

Lördagen den 17 oktober


20 personer steg på tåget i Stockholm vid 10-tiden på lördagsförmiddagen för en heldag i Uppsala. Vi hann med museibesök, visning av Domkyrkan (tack till en utomordentlig guide, Gille) och Skattkammare.

En stilla promenad i solen genom ett livligt Uppsala förde oss till Stationen för gemensam middag.

Efter att ha smöjt kråset gav vi oss av till Stadsteatern för att beskåda det vämjeliga maktspelet kring avsättningen av en Partiledare!

Vid 10-tiden var vi åter i Stockholm.

Regi: Håkan Fohlin

Med: Lars Ahlin, Ann Frövall, Åke Hedbom, Berit Karlsson, Maggie Norheden, Börje Olsson


En gång fanns det en teatergrupp som hette Teater Järva. Den har nu gått upp i TeaterVerket och har precis haft världspremiär på ett antal texter av en av medlemmarna, som därmed gjort sin dramatikerdebut. Dueller består omväxlande av samtal och parallella monologer, som skildrar nutidsmänniskans oförmåga att kommunicera. Och ibland oviljan att kommunicera. Stundtals roligt, stundtals otäckt, får vi inblickar i olika erfarenheter och upplevelser.

De erfarna och sedan länge samspelta aktörerna är trygga i sina rolltolkningar och det hela hänger fint ihop. Den inledande och avslutande påsen kan ses som förpackningen i vilket detta lilla universum ryms. Recensent: Arne Jansson i Teater i Stockholm

Tehuset Zui-Ki-Tei – "Det löftesrika ljusets boning" – renoverades i april av hitresta japanska hantverkare. I centrum för vårt firande står tehuset och dess rum för ceremonier och avskildhet. Från den 16 maj till och med februari nästa år, presenterar vi japansk kultur på en mängd olika sätt, bland annat genom fantastiska föremål ur de samlingar vi förvaltar. Vi visar också inlånade samtida föremål och Japaninspirerade rum.

Årets julbord intogs på båt tur och retur till Åland


Tisdagen 8 december samlades ett antal glada julbordsfirare vid Cityterminalen för färd med buss till Kapellskär. Julbordet intogs på hemresan från Mariehamn.

STAP:s "hovfotograf", Roger Chatelain, förevigade prisutdelning och utdelandet av julklappar.